KOPYSTKI NA PODIUM Drukuj

Dnia 30 maja 2015 roku, podczas Targw Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych w Trzcisku-Zdroju, odby si fina konkursu kulinarnego ?redniowieczne Smaki Pojezierza?. Celem konkursu byo gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach ywnociowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemielnikw, aktywizacja mieszkacw obszaru objtego Lokaln Strategi Rozwoju Pojezierza Myliborskiego a take dotarcie do produktw charakterystycznych, ktre dziki swej specyfice mog sta si wizytwk danego regionu.

Konkurs rokrocznie zasadniczo przyczynia si do promocji lokalnych wytwrcw ywnoci regionalnej, oryginalnej - wzbogacajcej ofert kulinarn, np. w gospodarstwach agroturystycznych, jak rwnie w dziedzinie rzemiosa i przetwrstwa. W tym roku konkurs cieszy si ogromn popularnoci. Zaoono wyanianie produktw charakterystycznych w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzcego, rolinnego, napoje oraz inne produkty czce waciwoci produktw rolinnych i zwierzcych. Ocen produktw zajo si Jury w skadzie ? Pan Wiesaw Sienkiewicz, Przewodniczcy Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia ?Lider Pojezierza?, Pani Jadwiga Lewandowska, restauratorka z Trzciska-Zdroju oraz Pani Ewa Stolarska, reprezentantka Stowarzyszenia ?Lider Pojezierza?. Do Biura Stowarzyszenia ?Lider Pojezierza? wpyno w tym roku bardzo duo, bo a 31 zgosze wyjtkowo rnorodnych potraw ? od konfitur przez ciasta a po bogat palet mis. Konkurencja bya bardzo dua, najwiksz grup stanowiy produkty pochodzenia zwierzcego, ktre s wyjtkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarwno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie, ktrzy zarejestrowali swoje produkty jako potrawy tradycyjne i uzyskali odpowiednie certyfikaty. Ze strony Stowarzyszenia ?Lider Pojezierza? nie przewidywano eliminacji adnych przepisw. Celem konkursu byo bowiem rwnie zwrcenie uwagi na wyjtkow potrzeb wyaniania produktw turystycznych, ktre w ostatnim czasie stay si niezwykle cenn wartoci stanowic idealny sposb na mi, smaczn i oryginaln promocj miast, miasteczek i wsi. Og tych czynnikw sprawi, e konkurs cieszy si ogromn popularnoci. Potrawy zostay zaprezentowane i ocenione podczas Targw Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2015 organizowanych przez Stowarzyszenie ?Lider Pojezierza?i Gmin Trzcisko-Zdrj. Wiele z prezentowanych w konkursie potraw mona byo nieodpatnie skosztowa i podziwia na piknie przystrojonych stoiskach. Jury oceniao zgoszone dania i napoje zgodnie z punktacj, sugerujc si czterema gwnymi kryteriami: smakiem potrawy, prezentacj produktu ? jego estetyk podania, wygldem oglnym potrawy, regionalnym charakterem produktu, czyli szczeglnymi walorami potrawy, uyciem naturalnych produktw pochodzenia regionalnego w procesie wytwarzania potrawy, tradycj wytwarzania produktu. Przyznawano rwnie punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. zwizek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalno potrawy wzgldem innych tego typu potraw na rynku. Podsumowujc, Jury nagrodzio ponisze potrawy i wykonawcw przyznajc im kolejne miejsca:

W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzcego (np. ryby, drb, miso, wdliny, mleko, sery, farsze, mid i jego przetwory), wyoniono nastpujce produkty:

I miejsce ? Poldwica dojrzewajca - Dorota Rybiska;
II miejsce ? Smalczyk z Gudzisza ? Irena Kubica
III miejsce ? Kiszka ziemniaczana - Grupa Kopystki z Peczyc

W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia rolinnego (np. warzywa, owoce, powida, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mki, kasze, chleby i inne wypieki)

I miejsce ? Konfitura Libbertowska ? Magorzata Musiaowska,
II miejsce ? Ukraiskie gobki z ziemniakami i kasz ? Koo Gospody Wiejskich w Breniu
III miejsce ? Wesoy Sonecznik ? Koo Gospody Wiejskich z Zamcina.

W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe)

I miejsce ? Kawa odziowa z dodatkami ? Bogusia Sugocka
II miejsce ? Nalewka ogrodowa na miodzie ? Anna Pietraszewska
III miejsce ? Likier z tataraku ? Grupa ?Kopystki?

W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczeglnoci czce produkty rolinne ze zwierzcymi (np. farsze).

I miejsce ? Babka ziemniaczana z boczkiem ? Koo Gospody Wiejskich w Breniu
II miejsce ? Farsz Pra?dziada ? Gabriela Biernatowska
III miejsce ? Nadzienie Babuni ? Zuzanna Rusin

Wszystkim nagrodzonym ? gratulujemy!

Wszystkim biorcym udzia w konkursie ? serdecznie dzikujemy i zapraszamy do udziau ju za rok!

RDO: liderpojezierza.pl